Pravidelné vojenské cvičení pěší roty AZ KVV Ústí nad Labem – DRILL 1/2023

dscf3089.jpg
  • 5.7.2023
  • Roman Kutílek

V uplynulém týdnu probíhalo pravidelné vojenské cvičení pěší roty aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Ústí nad Labem zaměřené na vševojskovou činnost, a to zejména na střeleckou, topografickou, ženijní a zdravotnickou přípravu. Závěrem cvičení byla pro vojáky v aktivní záloze připravena „Bojová hra“, při které zúročili nabyté a osvojené zkušenosti z předchozích dnů výcviku.

dscf3089.jpg

Velké díky za rychlou a precizně zvládnutou práci patří oddělení logistiky KVV Ústí nad Labem, které v měsíci květnu přezbrojilo celou Pěší rotu AZ generála Antonína Sochora KVV Ústí nad Labem na nové útočné pušky pro přesnou střelbu CZ BREN a pistole CZ 75 PHANTOM. Během výcviku tak vojáci v aktivní záloze poprvé cvičili s těmito nově přidělenými zbraněmi, a proto byl kladen důraz na zvládnutí bezpečnostních stereotypů a manipulaci se zbraní. V rámci ženijní přípravy se uskutečnila také komplexní příprava ženistů v trhacích pracích s cvičnou i ostrou ženijní municí.

dscf3126.jpg

Cvičení se účastnilo téměř 100 záložníků. Nástup vojáků v AZ proběhl v pátek 23. června v posádce Žatec, kde byly provedeny vstupní lékařské prohlídky a také ověření fyzické zdatnosti vojáků v AZ. Při úvodním nástupu na vojenské cvičení ředitel KVV Ústí nad Labem plukovník Vítězslav Křiček poučil vojáky v AZ, vysvětlil chystané změny v branné legislativě, popřál vojákům v AZ hodně zdaru a sil ke splnění zadaných úkolů a předal velení majorce Bohumile Štréblové, která se tak stala řídící cvičení DRILL 1/2023.

dscf3128.jpg

Celé cvičení proběhlo podle stanoveného harmonogramu a plně v souladu s Plánem cvičení především díky skvělé práci a zkušenostem nejen vojáků z povolání KVV Ústí nad Labem, ale i vycvičenému velitelskému sboru pěší roty AZ KVV Ústí nad Labem. V neposlední řadě je třeba zmínit i zápal a nadšení všech vojáků v AZ, kteří k plnění úkolů přistoupili se vší vážností a snahou se zdokonalit ve všech oblastech vševojskové přípravy.

dscf3021.jpg

Fotogalerie